sâmbătă, 21 februarie 2015

DN 204C - Vintila Voda - Bisoca - mai exista ?

      Pentru a vedea daca a existat si daca mai exista trebuie sa ne intoarcem cu 25 de ani inapoi si apoi sa revenim la inceputul anului 2015.
    DA! A existat Drumul Judetean 204C care lega cea mai nordica comuna – Bisoca – de Comuna Sarulesti si apoi de resedinta de Judet – municipiul Buzau. Construita foarte repede in perioada 1972 – 1976 chiar daca traseul prezenta si portiuni destul de grele de strapuns, imbunatatita chiar prin asfaltare partiala pana in 1989 , aflata in programele de atunci ale Judetului de a fi asfaltata in totalitate, a ajuns ca astazi sa ne intrebam daca mai exista acest Drum Judetean.
    La intersectia de la podul V-Voda , exista indicatoare pentru a ajunge la Sarulesti si apoi la Bisoca dar consideram ca lipseste cel mai util indicator: " DE AICI CIRCULATI PE PROPRIA RASPUNDERE " iar la indicatorul care te introduce pe teritoriul Comunei Bisoca in loc de urare de "Bine ati venit si drum bun" ar trebui instalat un indicator " DE AICI… FARA DRUM ".
      Deci, pentru noi, evenimentul decembrie 1989 a venit prea devreme, si astfel, Drumul Judetean 204  nu s-a putut termina cu succes asa cum era prevazut .
     Sa nu credem totusi ca  acest drum nu a fost in atentia iubitilor nostri  noi conducatori. Au lucrat mereu si cu spor pentru cheltuirea banului public dar nici decum pentru o buna reabilitare a drumului.
     Astfel, s-au gandit ca asfaltul spre Bisoca este ,,alunecos „ (dupa afirmatia celui mai iubit fost senator, deputat, prefect, etc) si s-a dispus raderea asfaltului turnat inainte de 1989 fiindca era asfalt comunist si inlocuirea lui cu pamant in care se afla amestecat putin nisip si pietris.
      Pentru a nu se crede ca nu sunt intentii bune , din cand in cand si mai ales din 4 in 4 ani ( ?) , pentru a scoate apa din baltile formate pe sosea a mai aruncata cate o galeata de asfalt.
     Si tot asa , ca sa nu dea faliment unele societati de intretineri si reparatii drumuri , adica niste firme iubite , o data sau chiar de doua ori pe an au mai primit cate o gura de oxigen, (echivalat in miliarde) care ce faceau si ce fac de fapt?
-  dislocau niste utilaje de la 70- 80 km, le transportau la Bisoca pe masini speciale si care, sa nu fim rai , costa ceva bani ;
-  bagau ici-colo un autogreder sau o fadroma care da la o parte (spre marginea drumului ) putinul pietris care mai exista pe sosea ;
-  ca sa poata aluneca apa la prima ploaie mai plimba incet si un tractor cilindru care nici el nu a ajuns asa cazut de  sus ci cu un autotransporter.
      Si la sfarsit , cam peste 4-5 zile , gata , se trage linia , se iau banii ca de , v-am facut drum iar noi nu trebuie sa dam faliment. Deci e posibil ca pretul dislocarii utilajelor sa fi depasit pretul lucrarii ca de, nu poti urni o piatra fara utilaj.
    Si uite cam asa se face mai in fiecare an si totul a determinat ca Drumul Judetean 204 C sa ramana ceva de domeniul trecutului.
   Au fost periodic promisiuni foarte frumoase dar au disparut odata cu deschiderea urnelor. Ba chiar, unii iubiti conducatori au afirmat (din relatari locale) ca acest drum nu ar fi atat de necesar deoarece nu duce nicaieri.
      Acest drum duce la Bisoca si mai departe spre Jitia , dar duce in primul rand la acei oameni stapaniti de bun simt , de respect. Dar iata ca, lasati in aceasta negura a nepasarii au ajuns sa-si puna mari semne de intrebare. Aceasta , mai ales cand vad ca in zonele acestei frumoase comune vin multi vizitatori de mare curiozitate dar care spun ca "nu mai calcam pe aici pana nu va faceti drum”. Daca ar fi un drum usor acesibil , am avea din ce in ce mai multi vizitatori , s-ar incepe o activitate agroturistica mai ales ca aici e tot ce trebuie – aer curat, produse naturale, oameni primitori. Ar fi atrasi si investitori, ar intelege si bisoceanul ca e roman european.
     Transportul in comun spre Bisoca, cu toata bunavointa Societatii de transport, a devenit uneori chiar imposibil pana la cap de linie. Nu mai vorbim de gradul de uzura produs acestor mijloace de transport in comun si, in mod direct, siguranta calatorilor.  Tinerii bisoceni plecati dupa un castig al traiului cat de cat decent, au lasat la Bisoca parintii batrani, neputinciosi si de multe ori ajung cu mare greutate sa le aline dorul de copii.
      Poate ca nu ar fi necesar sa spun ca e rau dar strabat anual toate zonele tarii, chiar si vecinii europeni si pot face fara nici o ezitare o afirmatie care mi-a fost confirmata si de multe alte persoane "drumuri proaste ca in Judetul Buzau si mai proaste ca la Bisoca nu exista in aceasta tara”. Oricine ma poate contrazice, dar realitatea este graitoare si incontestabila.
                   Iata de ce fac apel la:
  • bisoceni de buna credinta, bisoceni care fac navete saptamanale, bisoceni plecati si care nu numai ca doresc sa vina la Bisoca dar sunt obligati sa o faca de dragul parintilor sau al bunicilor lasati in urma, la cei carora le place sa admire meleagurile bisocene si felul oamenilor de aici, la cei care ar dori sa investeasca in localitati de munte, sa vina alaturi de mine – semnatarul acestei petitii - si sa sustina prin aderare necesitatea urgenta de interventie in reabilitare acestui drum Judetean;
  • fac apel la mass-media judeteana si, de ce nu, si centrala care sigur cunosc foarte bine realitatea din activitatea domniilor lor pe aceste meleaguri prin care au scos in evidenta ,,raiul „ dar si ,,iadul „ drumului de a ajunge aici, in actiunea de a determina toate organismele cu putere de actiune ale Judetului si chiar  Centrale  pentru ca in anul 2015 sa putem vorbi de adevaratul ,,drum Judetean 204C„.
       Dar interventia sa nu se limiteze ca pana acum doar la o consolidare de ochii lumii care este garantata doar un sezon sau, mai rau, doar pana la sfarsitul campaniei electorale.
         In acest sens cu totii putem face urmatorul rationament:
       - din cei 22 km de la intersectia din localitatea V. Voda , scadem circa 10 km care cat de cat sunt acceptabili si raman doar 12 km de drum foarte rau . Oare cat trebuia sa faca pe an, cei raspunzatori  din 1989 si pana in 2015 ? Raspuns usor – circa 450 m . Este prea mult, prea putin, mie mi se pare o totala lipsa de vointa din partea celor care puteau gandi asemenea rationament.      
       Inainte de a incheia aceasta petitie imi permit sa va reproduc o scurta discutie dintre niste localnici si un reprezentant al unei societati de reparatii drumuri si poduri :
         - intrebare cetatean "de ce nu faceti o reparatie la acest drum care sa reziste macar 2-3 ani ?"
       - raspuns reprezentant firma" pai atunci am muri de foame, am da faliment ..." - "mai bine muriti voi aici uitati de toti" ... ar adauga semnatarul petitiei.

           Stiu ca nu multi locuitori ai Comunelor Sarulesti si Bisoca aveti acces la internet si tocmai de aceea pun la dispozitia doritorilor de a sustine aceasta petitie si un tabel care cuprinde nr.crt, nume si prenume, seria si nr. BI/CI si semnatura, tabele pe care le gasiti si le puteti semna la semnatarul acestei petitii .
       In concluzie, noi toti cei care ne lovim de aceasta indiferenta a unor organe de decizie trebuie sa facem ceva. Cerem Prefecturii Judetului Buzau - D-lui prefect, Consiliului Judetean Buzau – D-lui presedinte, Directiei de Drumuri Judetene Buzau si tuturor celorlalti implicati si care au putere de decizie, o interventie imediat ce timpul devine favorabil, in reabilitarea drumului Judetean 204 C care se afla intr-o stare deplorabila. In unele locuri acest drum Judetean nu mai corespunde nici ca latime. Excludem acolo unde au aparut alunecari de teren. Ne referim la portiunile abandonate din latime si care sunt acoperite ca catinisuri.
      Alaturati-va noua in sustinerea acestui demers. Numai uniti vom putea spera ceva daca inca nu au murit si ultimile sperante. Aceasta petitie insotita de semnaturile dumneavoastra vor fi inaintate prin corespondenta directa tuturor celor raspunzatori .

                         Semnati pentru sustinere.

Horhocica Costica - profesor pensionar si consilier local

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu